Het laatste nieuws rondom Zuidplas.

« Terug

Een gemiddelde werkdag op Kwekerij de Zuidplas

DeZuidplas_Thema4_Blog3Foto1.jpg24 apr

Het leuke aan een gemiddelde werkdag op Kwekerij de Zuidplas is dat die nooit hetzelfde is. Eén ding staat echter wel vast: de dag begint vroeg. Ondernemer Juriaan start de dag samen met de planner om het werk in kaart te brengen en voor te bereiden. En dan zijn er natuurlijk altijd nog de onverwachte zaken die op een dag voorbij komen.

Keuzes maken 

Klokslag 05:30 uur begint de dag bij Kwekerij de Zuidplas. Ondernemer Juriaan en de planner nemen de dag door en maken besluiten: hoe gaan we vandaag de kas in? En hoe kunnen we het transport vervolgens zo efficiënt mogelijk organiseren? Hoeveel mensen hebben we vandaag nodig? Het antwoord op de vraag ligt in de hoeveelheid bestellingen. En dat is elke dag anders.

Heeft u vragen aan het team?

Gerbera’s kweken, oogsten, verpakken en vervoeren

Na de start van de dag is het tijd om de gerbera’s te oogsten, te sorteren en te verpakken. De gerbera’s worden klaargemaakt voor transport, dit wordt afgestemd voor de beide locaties van Kwekerij de Zuidplas. Een hele klus, want dan blijkt of de planning zoals die aan het begin van de dag eruit zag, nog klopt. Als de planning rond en definitief is, is het stressen geblazen. Soms gaan er wel 70.000 bloemen de deur uit op een dag. En dan komen er tussendoor ook nog bestellingen binnen die elk afgestemd moet worden op de specifieke wensen van de klant.

Een mooie gerbera telen

Gerbera’s moeten op de juiste manier worden geplukt. ‘Voorzichtig welteverstaan, de plant moet heel blijven, ook onder tijdsdruk. De kwaliteit van de gerbera is een verantwoordelijkheid van zowel de teler, de voorman Gewasbescherming, als degene die plukt. Elke handeling heeft invloed op de kwaliteit’, vertelt Juriaan. En daar gaan ze voor bij Kwekerij de Zuidplas: een kwalitatief goede gerbera.

‘Het leuke aan werken bij een kwekerij vind ik het dynamische en diverse: ik weet nooit hoe mijn dag gaat lopen.’

Dynamisch en divers

Juriaan houdt van nieuwe uitdagingen en is vooral organisatorisch betrokken bij Kwekerij de Zuidplas. ‘Als we een nieuwe machine aanschaffen, wil ik zien en ervaren hoe dit werkt. Ik bedenk plannen over hoe we de machine in kunnen zetten, probeer deze uit en draag vervolgens het werk over. Het leuke aan mijn werk vind ik het dynamische en diverse: ik weet nooit hoe mijn dag zal lopen.’

Heeft u vragen aan het team?

« Terug

Scroll naar boven