Het laatste nieuws rondom Zuidplas.

« Terug

Summit Gerbera: één loket voor 270 soorten gerbera’s

Zuidplas_Loket_Foto1.jpg12 feb

In 2019 sloegen acht gerberakwekers in het Westland en de B-driehoek de handen ineen. Ze werkten al een aantal jaar nauw samen en besloten daarom een overkoepelende organisatie op te richten: Summit Gerbera. Door kennis en kunde te delen en samen projecten op te pakken vormen ze een sterk blok. Zowel voor de gerberakwekers als de exporteurs levert deze ontwikkeling veel voordelen op. 

Zuidplas_Loket_Foto2.jpg

Verkoop onder dezelfde naam

“We verkopen nu allemaal onder de naam Summit Gerbera, maken gebruik van dezelfde verpakking en hebben een gezamenlijke, uitgebreide webshop opgezet. Exporteurs kunnen voor 270 soorten gerbera’s terecht bij één loket, zowel voor de grootbloemige als de minigerbera’s”, zegt Juriaan Weerheim van Kwekerij de Zuidplas. “Dit scheelt exporteurs veel tijd en het bespaart ons kosten, doordat we de verkoop hebben uitbesteed.” 

“Een ander voordeel van Summit Gerbera is dat we als individuele kwekers minder verschillende soorten hoeven te kweken. Hierdoor kunnen we de aandacht beter verdelen over de behoeftes van de gerbera’s en de groeiomstandigheden optimaliseren. Dit levert nog mooiere en gezondere gerbera’s op.”

Geen concurrenten, maar inspirators

Iedere vier weken komen de kwekers van Summit Gerbera bijeen om de voortgang van hun projecten, de verkoop en ontwikkelingen op gebied verantwoord kweken te bespreken. Juriaan: “De kwekers binnen Summit Gerbera zien elkaar niet als concurrenten maar als inspirator. Onze kwekerij is bijvoorbeeld al ver op gebied van duurzaam kweken. Zo zetten we restafval om in warmte voor de kas, recyclen we afvalwater en maken we zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke gewassenbescherming. Deze vaardigheden delen we met de andere kwekers en zij delen hun expertises weer met ons. Zo helpen we elkaar verder.”

Zuidplas_Loket_Foto3.jpg

Digitalisatieproject

Ook op gebied van digitalisering werken de kwekerijen nauw samen. Juriaan: “Vanuit de Europese Unie is het vanaf 1 april 2021 vereist dat alle orders van de sierteelt digitaal worden verwerkt. Zo kan de veiling transacties inzichtelijk maken. Het is een groot, complex project, maar we hebben het bijna rond. Door de samenwerking hebben we dit sneller kunnen realiseren en het scheelde ook aanzienlijk in de kosten.” 

Juriaan kijkt met een optimistische blik naar de toekomst. “Inmiddels hebben we onderling een vertrouwensband opgebouwd. De komende jaren gaan we nog meer projecten opzetten waarmee we verbeterslagen zullen maken op gebied van efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid.

« Terug

Scroll naar boven