Het laatste nieuws rondom Zuidplas.

« Terug

CO2 rechtstreeks vanuit de Botlek

“CO2-rechtstreeks-vanuit-de-Botlek”2.jpg14 jun

Nog te vaak worden kwekers geassocieerd met extreme vervuilers. Deze manier van denken is inmiddels achterhaald. Door nieuwe technologieën en ontwikkelingen verduurzaamt de sector in hoog tempo. CO2, oftewel koolstofdioxide, wordt vaak genoemd in relatie tot het klimaatprobleem. Teveel CO2 in de lucht is namelijk niet goed en heeft het broeikaseffect als gevolg. Kwekerij de Zuidplas zet restafval in voor een betere leefomgeving binnen de kas.

Samenwerking met raffinaderij

Shell Pernis is de grootste raffinaderij van Europa en één van de grootste raffinaderijen ter wereld. Kwekerij de Zuidplas kiest voor het hergebruiken van CO2 om onnodige uitstoot en onnodig energiegebruik te verminderen. De samenwerking met Shell werd eerst in het Westland uitgerold, waarbij een pijpleiding onder de grond werd aangelegd om de kassen in het gebied te voorzien van zuivere CO2. Daarna was het Oostland, en daarmee Kwekerij de Zuidplas, aan de beurt.

Kassen in het West- en Oostland worden voorzien van zuivere CO2 uit de Botlek. Met als resultaat een dynamische wisselwerking.

Maak kans op een rondleiding bij Kwekerij de Zuidplas

Restafval omzetten naar grondstof

Een gedeelte van de CO2 die vrijkomt in de Botlek wordt gezien als afvalproduct. Rotterdam staat op de derde plek van Nederland wat betreft de meeste CO2-uitstoot per vierkante meter. Om die uitstoot te verminderen is de pijpleiding aangelegd vanuit de industriële bron – in dit geval Shell - richting tuinders en kwekerijen in diverse glastuinbouwgebieden. De opgevangen CO2 komt vrij in de kassen waar de gerbera’s groeien. De plant groeit sneller, is steviger en de algehele productie stijgt.

Op weg naar klimaatneutraal ondernemen

Fotosynthese is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt. Voldoende water, licht en CO2 (koolstofdioxide) zijn de perfecte omstandigheden waardoor een plant kan groeien. De gerbera’s bij Kwekerij de Zuidplas ontvangen zuivere CO2 vanuit de Botlek in Rotterdam. De opgevangen CO2 komt vrij in de kassen, zodat de bloemen optimaal kunnen groeien. Zo wordt restafval omgezet naar waardevolle grondstof en energie.

Maak kans op een rondleiding bij Kwekerij de Zuidplas

« Terug

Scroll naar boven