Duurzaam ondernemen in het Oostland

Kweken op een milieubewuste en duurzame manier

De Zuidplas is een gerbera kwekerij. Het ruime aanbod in grootbloemige gerbera’s in wel 70 verschillende  kleuren is niet het enige wat de kwekerij kenmerkt. De manier van kweken en ondernemen is al veertig jaar in ontwikkeling en wordt steeds milieubewuster en duurzaam. Denk aan CO2 ontvangen vanuit restafval van de Botlek, het toepassen van biologische bestrijders en het hergebruik van water, dus er wordt geen afvalwater meer geloosd.

Themagina thema2 foto2

Duurzaam, marktgericht en sociaal ondernemen

Teeltbedrijven in Nederland moeten aan een groeiend aantal overheidsregels voldoen. De MPS-Groep faciliteert tuinbouwondernemers in hun ambitie met respect voor mens en natuur te werken. Het afgeven van bepaalde certificeringen maakt kwaliteit en duurzaamheid transparant, meetbaar en aantoonbaar binnen de industrie.

Groeiend collectief verduurzaamt het Oostland

Kwekerij de Zuidplas heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Door samenwerkingen aan te gaan met initiatieven en bedrijven, maar ook met de kwekers uit de buurt, wordt duurzaam ondernemen een hecht collectief. Duurzaam kweken betekent niet alleen milieuvriendelijk kweken, maar ook ondernemen met aandacht voor de maatschappij en de medewerkers.

CO2 rechtstreeks vanuit de Botlek

Nog te vaak worden kwekers geassocieerd met extreme vervuilers. Deze manier van denken is inmiddels achterhaald. Door nieuwe technologieën en ontwikkelingen verduurzaamt de sector in hoog tempo. Kwekerij de Zuidplas ontvangt CO2 vanuit de Botlek voor directe warmte en energie.

Restafval omzetten in warmte voor de kas

Binnenkort hoopt Kwekerij de Zuidplas naast zuivere CO2, ook warme te ontvangen vanuit de Botlek. Die warmte wordt opgeslagen in een grote buffertank op locatie. Het warme restwater vanuit de Botlek vindt normaliter de weg richting zee, echter komt daar binnenkort verandering in.

Thempagina zuidplas foto1

Duurzaam ondernemen is de toekomst

Kwaliteit, service en duurzaamheid zijn onmisbare onderdelen in het algehele productieproces binnen de keten. Deze pijlers komen terug op de werkvloer, in het bedrijfsbeleid, in de kas en het transport. Circulair en duurzaam ondernemen is de toekomst, ook in deze sector.

Bewust omgaan met (afval)water binnen de kwekerij

De afvalwaterstroom van de kwekerij is zeer minimaal en is continu in beweging om het proces te optimaliseren en nog duurzamer te maken. Afvalwater werd voorheen in het riool geloosd, maar wordt vandaag de dag omgezet naar 100%  herbruikbaar voedingswater voor de gerbera’s. In silo’s buiten de kas wordt het afvalwater opgevangen en ontsmet via UV straling en verhitting.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten